Van burn-out naar groei (podcast)

Peter was een van de allereerste mensen die inschreef voor Freedom Unlocked. Wat dat mij wel opviel is dat er toch wel heel grote stappen werden gemaakt. En ik wou hem eventjes uitnodigen om daarover te komen praten. Het is echt een heel mooi verhaal. Ik vond het een leuk gesprek en ik denk dat het voor veel mensen herkenbaar zal zijn.

De afleveringen worden intuïtief opgenomen en er zit om die reden geen consistentie in, wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen? Dan abonneer je je via SpotifyApple PodcastGoogle Podcasts, Ook via het Youtube kanaal kan je de video’s van de Freedom Unlocked volgen.

De energie was weg

Toen we begonnen praten, zat jij op een veel minder goed moment in uw leven hé?

Ja, toen zat ik nog diep. Ik zat toen midden in een stevige burn-out. Ik zag toen niets nog zitten. De energie was weg, ik wist niet waar naartoe. Ik dacht: ik ga niks nog kunnen, ik ga nergens nog energie voor hebben. Ik heb zelfs momenten gehad, toen ik net uit de burn-out kwam, dat ik mijn gezin half in de steek heb gelaten. Ik zei: nu is het alleen nog tijd voor mij, ik ga alleen nog dingen doen die ik wil.

En toen heeft mijn vrouw Lobke mij doorverwezen naar u. Ik begon eigenlijk met uw podcasts te luisteren. En de zin die altijd is blijven hangen bij mij is: te hard, te lang en te veel voor te weinig. En dat resoneerde eigenlijk onmiddellijk. Dat is eigenlijk ook wat een burn-out is.  Dusja, ik ben IT-consultant. Ik verloor 4u aan pendelen per dag en dan moest ik nog 8u presteren. Dus dat was superzwaar.

Dus ik leefde eigenlijk langs alles en iedereen door. Ik had wel een redelijk goed loon. Je zit wel in de gouden kooi, maar de energie was volledig aan het wegebben. Geen energie meer voor het gezin, voor mezelf, om leuke dingen te doen. Dat was allemaal aan het wegraken door de burn-out. Op een bepaald moment zat ik in een stramien van: werken, opladen in het weekend en terug gaan werken. En dan was het op zondag al: oh shit, we moeten morgen terug beginnen. En dan kon ik ook soms moeilijk slapen. Dan sliep ik pas in om 3u ’s nachts en dan om 6u opstaan. Nu dan ben je wel stikkapot voor de rest van de week.

Elke dag een beetje sterven vanbinnen

Ik vind dat wel interessant dat je zegt, want dat herken ik van mijn burn-out. Dat niet kunnen inslapen. Ik wou niet gaan slapen, omdat ik zoiets had van: dit is het enige dat ik heb voor mij, dus ik wil niet gaan slapen. Dus ik moest ook echt vechten tegen de nood om te rusten omdat ik dacht dat dat het enige was dat ik nog had voor mezelf.

Ja, dat was ook echt. En het was ook: je moet uw weekend afsluiten en dan komt het onaangename stuk.

Bij u was het meer piekeren?

Nee, eigenlijk gewoon het niet meer willen. Dat was eigenlijk sterven. En als je dan in Brussel uitstapt, dan voel je je in een massa naar kantoor stappen zoals zombies. Dat was zo sterven vanbinnen. Gewoon sterven. Dan 8u in een grijs grauw betonblok gevangen moeten zitten. Ik keek al om 14u ’s middags weemoedig naar buiten van: ik wil nu gewoon naar huis. Ik ben het beu. Ik dacht dat het zo moest, want ik had toch een goed loon.

Ik had geen 'recht' op een burn-out

Op het moment dat ik een burn-out had zeiden mensen: je weet niet wat een burn-out is, want je hebt nog nooit hard moeten werken. Ik had zogezegd geen recht om een burn-out te hebben want ik had het zo goed. Nu is dat het bewijs dat dat niet aanvaard wordt. Je MOET blijven gaan. Het is heel eenzaam en het vraagt veel kracht en moed om te durven zeggen: nee, het gaat niet goed. Mensen zijn vaak ook nog te beschaamd om naar de dokter te gaan met klachten van een burn-out.

Klopt. Ik ben ook veel te lang blijven doorgaan en blijven gaan. Omdat ik dacht: wat ga ik dan doen? Op een bepaald moment heeft mijn omgeving mij doen inzien: zo kan het niet verder. Het was echt volledig op. Ik ben dan naar de dokter geweest en heb alles uitgelegd. Die was eigenlijk heel begripvol. Ondertussen zit ik bijna een jaar thuis door mijn burn-out. Het is inderdaad nog moeilijk om over mijn burn-out te vertellen tegen mensen. Vooral in het begin. Ik heb toch het gevoel dat er nog wat taboe rondhangt. Nu denk ik gewoon: dit is hoe het is. Als iemand er moeite mee heeft om te begrijpen, dan is dat oké. Maar ik ga geen masker meer opzetten.

Mensen zeggen ook soms: met een burn-out ben je zwak. Maar ben ik dan zwak omdat ik een systeem niet aankan die mij heel mijn leven iets wil laten doen dat ik niet graag doe? Ik vind het juist moedig om daaruit te proberen breken en te zoeken naar andere oplossingen.

burn-out, rust nemen, stapje terug, te druk, stress, groei, mindset, mindfull gouden kooi, piekeren, loopbaanbegeleiding, freedom unlocked

Leren luisteren naar je hart en intuïtie

Maar u anders gedragen en kiezen voor wat je voelt vanbinnen, dat is next level.

Ja, het is inderdaad net heel krachtig. Het is net heel makkelijk om mee te blijven gaan in dat systeem. Ik zeg niet dat het niet zwaar is. Maar gewoon blijven doen wat er van u verwacht wordt, daar is in principe niets moeilijks aan. Maar u anders gedragen en kiezen voor wat je voelt vanbinnen, dat is next level.

Inderdaad, dat was makkelijk. Met een burn-out ga je gewoon verder op automatische piloot. Je doet het voor de inkomsten en je kunt uw leven lijden. Maar uiteindelijk sterf je daaraan vanbinnen door de burn-out. Ik wil weer leren leven naar mijn hart en intuïtie. Dat moet ik weer aanleren, want dat ben ik gedurende mijn leven afgeleerd. Er is mij nooit gevraagd: wat wil jij graag doen? Er is altijd gezegd: je moet zo hoog mogelijk op school kiezen. Het gekende klassieke verhaal bij veel mensen. Ik moet dat nu allemaal opnieuw leren. Dat is spannend, want je moet je rekeningen kunnen blijven betalen. Het draait vaak allemaal rond geld.

Maar ik wil het anders. Ik wil genieten van mijn gezin en van mijn kinderen. Ik leef NU. En ik wil NU beginnen met leven.

Stappen zetten met loopbaanbegeleiding

Heel veel mensen voelen dan heel veel schuld en hebben het gevoel dat ze dingen anders hadden moeten doen. Maar op zich doe je altijd het beste wat je kunt. Dat deed je op dat moment van je burn-out ook.

Absoluut. Ik heb wel lang nodig gehad daarvoor. Ik heb lang gedacht: ik heb zoveel tijd verloren. Ik ben misschien ook wel te streng voor mezelf. Ik heb bijvoorbeeld eerst gewerkt als logistiek bediende, ik kende nog niets van IT. Ik was daar ook ongelukkig. Ik heb toen besloten mij in avondschool om te scholen tot IT’er. Dus ik heb wel al stappen proberen te zetten om mijn leven om te gooien. Ik had ook al loopbaanbegeleiding gehad. Ik deed dat wel graag, de balans was alleen zoek. Uiteindelijk werkte dat niet meer. Maar ik mag dat niet zien als verloren tijd, want ik had die stappen wel al gezet. Maar omdat het zo druk was in IT, zei ik tegen mijn loopbaancoach: ik ben bang van de tijd. De tijd gaat zo snel en ik heb het gevoel dat ik vanalles mis. Maar het is nooit te laat om te veranderen. Focus op het nu.

De tijd heb je nodig om te leren

Ik heb ook geleerd van de dalai lama: dat mensen soms denken in tijd verloren. Maar je hebt die tijd nodig om bijgeschaafd te worden tot de persoon die je nu bent. Ik heb veel geleerd en ik had die tijd daarvoor nodig. Zo valt de destructiviteit weg.

Inderdaad. Ik ben ook vaak veel te streng voor mezelf. Dat wil ik niet meer. Het leven moet plezier zijn. Het gaat snel genoeg voorbij. Ik wil niet later in een rusthuis zitten als een oude grumpy man en denken: had ik maar dit, had ik maar dat.

 Ja, hoe ouder dat je wordt: hoe meer het bewustzijn verdwijnt. Als je niet gewoon bent om naar je intuïtie te luisteren, verdwijn je meer en meer in vluchtgedrag. En worden we inderdaad een ‘grumpy old man’. Maar we kunnen daar zelf voor kiezen.

Jij bent dan ingestapt in Freedom Unlocked. Had je dan al het gevoel dat er iets veranderd was?

Ja, door te luisteren naar de podcasts, daar haalde ik wel dingen uit. Het resoneerde al heel hard met wat je zei. Te veel, te hard, voor te weinig. Of rust nemen en meditatie is ook iets wat ik nog niet lang deed voor mijn burn-out.

Meditatie: als het maar werkt voor jou

Veel mensen hebben daar ook veel weerstand tegen, maar dat is het teken dat het tijd is om dat eens te doen.  

Ja inderdaad. Ik heb deze zomer vaak gewoon naar de kerselaar zitten kijken. Of ik ga anderhalf uur met de hond wandelen, zonder gsm, zonder afleiding. Je mag dat niet forceren hé. Maar als je de rust vindt, dan komt er ruimte vrij in je hoofd om te weten wat je wil. Maar je moet eerst de rust hebben.  Dat geef ik mee aan onze kinderen. Laat ze zich eens vervelen. Zo komt er ook creativiteit om iets te zoeken om te doen.

Ik ga ook graag op mijn eentje gaan wandelen of analytisch mediteren. Dus met bepaalde vraagstukken mee in meditatie omdat ik dat rustgevend vind. Of ik schrijf ook heel veel. Maar als je dus weerstand hebt tegen mediteren, heb je weerstand om te voelen en om tot rust te komen.

Inderdaad, het is maar wat er voor u werkt. Als het werkt voor u, gewoon doen. Ik had vroeger ook als mensen vroegen: ‘hoe was je dag?’. En ik had niet veel gedaan die dag, dan durfde ik dat niet goed zeggen. En dan was dat zo een beetje verzinnen van dingen die je toch had gedaan om die toch maar zo spannend mogelijk te laten uitschijnen. Maar eigenlijk niks doen is ook een kunst hé. Je mag ook eens rust pakken en tot uzelf komen. Schrijven doe ik ook sinds kort.

Meditatie: als het maar werkt voor jou

Ja, wat schrijven voor mij doet is: zo lang het in uw hoofd zit, blijft het in uw hoofd. En van zodra je het neerschrijft, is het eruit. Ik heb het boek ‘focus’ gelezen en daar staat dat ook beschreven. Het is wetenschappelijk bewezen, dat gedachten in u hoofd blijven zitten tot op het moment dat je ze opschrijft.

Dat ook de reden dat ik ben beginnen schrijven. Ik bleef met bepaalde gedachten zitten en ik dacht: ik ga dat gewoon uitschrijven wat ik allemaal voelde. En dan is dat van u af. Maar die gedachte is weg, dus je kunt verder. Ik ben nu ook een blog gestart op Facebook: Peter groeit. Daar schrijf ik mijn proces op van mijn burn-out. Hoe ik het voel en hoe ik ermee omga. Zonder maskers.

Ik heb u ook gevraagd vandaag Peter omdat: jij bent mijn ideale klant. Jij snapt het. Ik houd zelf niet van trekken aan mensen. Ik houd niet van ‘ja, maar’ en excuses. En jij snapt het. Jij hebt geen excuses. En dan pas kun je groeien.

En de angst moet je ook een beetje kunnen loslaten. En ook beseffen: Kim geeft tips, maar je moet het zelf doen. En het zal niet makkelijk worden. Maar daar kijk ik naar uit. Ik wil diepgaan, ik wil op de rooster gelegd worden. Dat mistte ik soms wel een beetje bij therapie. Je deed je verhaal en dan ging je weer weg. En dan wilde ik graag verder werken. En ik denk dat dat met Freedom Unlocked wel zo zal zijn. Maar het pad is voor iedereen anders.

Wat is jouw ideale leven?

Ik zeg ook altijd: de vragen zijn altijd hetzelfde, maar de antwoorden zijn anders. En dat vind ik soms wel moeilijk. Bijvoorbeeld: wat is uw ideale leven? Mensen zeggen dan: rust en vrijheid. Maar wat is dat dan? Dat is niet meetbaar. Hoe kun je nu naar iets toewerken als je niet 100% zeker weet wat dat het is en tegen wanneer dat je het wil behalen. Een doelstelling moet meetbaar zijn. Anders is het een droom. Het haalbaar maken is door het meetbaar te maken. Maar om uw ideale leven te bepalen, heb je echt tijd en rust nodig om daar diep op in te gaan.

Toen ik in loopbaanbegeleiding zat, zei de coach ook altijd: wat wil Peter? En toen zei ik: rust. Ik denk als mensen zeggen rust en vrijheid, dat ze dat op dat moment nodig hebben. Ze zitten in een bepaald stramien waar ze uit willen.

Ik heb het nu misschien gemakkelijk. Ik zit thuis met een burn-out en ik heb de tijd om daar tijd voor te nemen.

Wat is jouw ideale leven?

Ik vind niet dat je het nu makkelijk hebt. Want je zei zelf: die stap nemen was moeilijk. En ook: de rust komt nooit. Je moet het pakken. Als je de rust niet pakt, dan heb je het niet. Als mensen dat niet begrijpen, zijn ze niet klaar om eraan te beginnen.

Dat is waar. Het vergt moed om die stap te zetten en je doet dat ook niet zomaar. Ik zeg nu ook vaak tegen mensen: kijk, als je het nu moeilijk hebt, ik vind dat je naar de dokter mag gaan. Dat bewustzijn moet komen dat dat belangrijk is. Het mag om eventjes die rust te nemen zodat je terug opgeladen bent.

Ik weet ook niet of ik vind dat dat kan omdat: je pakt het symptoom aan, maar het probleem niet. Natuurlijk, als je rust nodig hebt, moet je het nemen. Maar ik vind eigenlijk dat je het veel vroeger moet aanpakken. Ik wil dat ook graag meenemen in opvoeding. Hoe kunnen we zorgen dat kinderen luisteren naar hun intuïtie. En dat begint bijvoorbeeld: ze moeten hun bord niet leegeten omdat wij dat vinden. Als ze vol zitten, zitten ze vol. En hun leren: waarom voel je dit nu? Want kleine kinderen weten zoveel en we drukken het er gewoon uit. Ik geloof er wel in dat als we beginnen met onszelf, dat kinderen automatisch die ruimte gaan krijgen en dat we een soort van mondiale ontwapening gaan krijgen.

Ik volg u, maar ik wil gewoon zeggen: toen ik zei dat ik rust nodig had, is dat al aangeven dat het te veel wordt. En dat het tijd werd om te stoppen en te reflecteren. En zolang je in die tunnel zit, kun je niet verder kijken naar de kern.

Het 'one size fits all' schoolysteem

Wat je zegt met kinderen en hun intuïtie, dat doen we hier ook enorm. Maar die manier van denken naar ons kinderen toen is er ook pas gekomen sinds ik thuis ben en dat ik uit die race ben. Kinderen worden half doodgemept op school. De creativiteit wordt eruit gehaald. Het is zwijgen, zitten en luisteren.

Inderdaad. En ik krijg hier haal vaak discussies over met leerkrachten omdat ze zich persoonlijk aangesproken voelen. Maar dat is niet zo bedoeld. Ik ben zo dankbaar voor de leerkrachten. Maar er zit sowieso een beperking op. En zeker in de middelbare school bijvoorbeeld. Er had zoveel meer focus gelegd kunnen worden bewustzijn. Bijvoorbeeld: pesten mag niet. Maar waarom pesten we? Wat zit daarachter voor u? En daarop focussen. Wij zeggen tegen onze kinderen dat pesten niet mag, maar als we kijken naar volwassenen… Dus als we nu eens eerst naar onszelf zouden kijken.

Ik heb inderdaad ook geen commentaar op de leerkrachten. Die mensen zijn heel gemotiveerd. En zij moeten ook in een bepaald systeem passen. Maar ik vind bijvoorbeeld dat er zoveel wordt gefocust op lezen, schrijven en rekenen. En kinderen die daar niet goed in zijn, krijgen een soort van vertrouwenscrisis. Er is dan weinig ruimte: waar zouden die kinderen goed in zijn? Nee, die moeten eerst 12 jaar ploeteren in het schoolsysteem en dan moeten ze gaan kijken wat ze willen doen. Maar tegen dan zijn ze schoolmoe en hebben ze een vertrouwenscrisis. Zoals nu bijvoorbeeld: ik voel me soms een kind omdat ik weer moet leren mijn hart en intuïtie volgen. Dat is er uitgemept. Het is een one size fits all systeem. Maar we zijn niet allemaal hetzelfde, we zijn allemaal verschillend. School focust op het middelmatige waar iedereen in past. Maar je kunt niet uitbreken en het geweldige uit jezelf halen. Dat is wat ik nu wil doen. Ik heb het middelmatige leven geleefd maar daar werd ik niet gelukkig van. Ik wil nu meer.

Money mindset

Mensen denken ook vaak: mindset zit goed en dan is het oké. Maar het is zoveel meer. De rest volgt. Je gaat ook anders kijken naar geld. Al die dingen hangen samen. En als we focussen op een middelmatig leven, focussen we maar op 1 ding: geld. We zijn allemaal vies van geld, maar als we eerlijk zijn, focussen we alleen daarop. Want daarin zit veiligheid. 

Dat is ook iets wat ik heb meegenomen vanuit de podcast. In het verleden werkte ik echt voor geld. Tot de balans volledig weg is. Nu wil ik echt intrinsieke motivatie, dus niet meer vanuit geld. Ik wil zinvollere dingen doen. En als je dat kan, dan volgt de rest wel. Ik was ook heel geldmoe op een bepaald moment. Ik stootte het af.

Maar geld is wel een beetje mijn valkuil. Ik heb geleerd er anders naar te kijken. Ik probeer nu ook te zeggen: als je geld uitgeeft, kan het terug opbrengen. Bijvoorbeeld investeren in jezelf. Je gaat groeien en andere perspectieven zien. Of u beter voelen is ook geld waard hé.

Als je zo hard werkt voor geld, het wordt altijd moeilijker om zo hard te werken. Dus je voelt al: dat je het moeilijker aan het maken bent voor jezelf. En als je je goed voelt, is het makkelijker om te zwemmen en het geld te vangen.

Ik denk dat als je vanuit het hart komt, dat het vanzelf gaat komen en dat het veel makkelijker zal gaan. Dat ook de balans met gezin en werk beter blijft.

Money mindset

burn-out, rust nemen, stapje terug, te druk, stress, groei, mindset, mindfull gouden kooi, piekeren, loopbaanbegeleiding, freedom unlocked

We zeggen nu wel: makkelijk. Veel mensen denken dan: als je dat doet, komt het vanzelf. Maar uw ideale leven moet meetbaar zijn. Je bent dus eigenlijk wel keihard aan het werken vanuit uw hart. Het is gewoon een andere frequentie van werken. De juiste vragen stellen aan uw hart en daarop focussen. Je zegt: geld is mijn valkuil. Bij mij ook. Dat sluimert ook altijd bij mij: oei, ik heb niet genoeg. Maar als ik daarin meega, gaat het mis. Dan gaat het over mij. En in mijn ideale leven wil ik anderen helpen en dat gaat niet als het over mij gaat. Maar het is een kwestie van kunnen balanceren.

Het komt ook niet vanzelf. Ik dacht ook altijd: het moet een rechte lijn zijn naar mijn ideale leven. Maar eigenlijk: je mag falen. Je moet dingen proberen en falen hoort erbij. Het is een beetje zoeken en ploeteren.

Mensen denken ook heel vaak: ze hebben dan hun meetbaar ideaal leven opgesteld. En dan denken ze: als ik daar ben is alles goed. Maar eenmaal je daar bent wil je altijd verder. Er is geen finishlijn. Wij crossen zoals een halve zot om die finishlijn te behalen. Dat geeft rust om te beseffen: het houdt nooit op, we blijven gaan. Dus je mag alle tijd nemen dat je nodig hebt.

Freedom Unlocked

Nog één vraag: wat was voor u uiteindelijk de reden dat je dacht: nu ga ik inschrijven voor Freedom Unlocked?

Ik luisterde uw eerste podcast en ik haalde daar al veel uit. Ik had zoiets van: ik haal al zoveel uit die podcast, dus wat zal een traject dan wel niet doen. Dus van zodra je die lanceerde, toen was ik met mijn vrouw de twijfels aan het bespreken.

Wat waren de twijfels?

Een beetje toch de prijs. Die geldblokkade. Maar toen zei mijn vrouw: als je vanuit je hart denkt, wat zou je dan doen? En dan zei ik: dan zou ik het doen. En toen heb ik het gedaan. Zonder dat ik mijn hoofd mij kon laten tegenhouden. Alles wat je vertelde resoneerde bij mij. Alles voelde eerlijk en oprecht. Ik wou na 10 jaar investeren in mezelf en groeien.

1 van de dingen die ik heel spannend vind is: dat we in groepjes worden gedeeld. Dat is spannend om met mensen samen te komen, maar ik denk wel dat dat hele verrassende dingen kan teweegbrengen.

Ik geloof dat die groep belangrijk is. Het gaat over veel meer dan alleen de kennis. Het is een leugen dat we onszelf wijsmaken dat we onafhankelijk zijn van anderen. We hebben altijd andere mensen nodig. Zo krijg je een kruisbestuiving van kennis. Hierdoor wordt je wereld veel groter. Dat is zo waardevol.

Wil jij ook meer vrijheid? Elke maand kun je instappen in het membership Adapt. Ik leer je hoe je kan elimineren, slim kan omgaan met geld en hoe je je mentale gezondheid voorop zet. Schrijf je hier in

Meer blogposts & podcastafleveringen:

Schaal je business zonder kwaliteitsverlies Kim De Graeve
Kim De Graeve

Zonder kwaliteitsverlies van 1:1 coaching naar een succesvol groepsprogramma Ben je als ondernemer op zoek naar manieren om je bedrijf naar een hoger niveau te

Lees verder »
Vermogen opbouwen naast je bedrijfsgroei: hoe pak je dit aan?
Kim De Graeve

Hoe ondernemers financiële vrijheid kunnen bereiken door vermogen op te bouwen Doe jij al aan vermogen opbouwen in je bedrijf? Het is een veelvoorkomend scenario:

Lees verder »
Wat met leads die niet gekocht hebben in je salesfunnel?
Kim De Graeve

Sales funnel leads omzetten in klanten, hoe doe je dat? Let’s talk about sales funnel leads. Hoe kan je de leads die je via je

Lees verder »
Nooit meer overweldigd en alles zelf doen: mijn uitbesteden en delegeren geheimen - Kim De Graeve
Kim De Graeve

Tijd tekort? Een nieuwe kijk op uitbesteden en delegeren voor effectieve productiviteit. Tijd tekort als ondernemer? In de moderne zakelijke wereld streven veel ondernemers naar

Lees verder »
Ga NIET budgetteren als je financieel vrij wilt worden Kim De Graeve
Kim De Graeve

Financiële Vrijheid: Waarom Je Moet Stoppen met Budgetteren en Beginnen met Leven Budgetteren wordt in de wereld van financiële planning vaak gezien als een essentieel

Lees verder »
Geld mindset: negatieve gedachten over geld loslaten
Kim De Graeve

Een positieve geld mindset in 4 stappen Hoe is jouw geld mindset? Negatieve gedachten rond geld kunnen als een verstikkende deken aanvoelen, waardoor het moeilijk

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven