Goed spreken: zelfzeker in je schoenen staan

Met Elizabeth Van Den Bergh

Vind je het beangstigend om voor een publiek te spreken? Troost je, je bent niet alleen. Zelfs bij de grootste spraakwaterval zit de onzekerheid wel eens in de weg. Gelukkig kun je altijd aankloppen bij Elizabeth Van Den Bergh. Deze fantastische Public Speaking Coach heeft ook mij begeleid om enkele van mijn demonen vakkundig weg te jagen en te spreken met meer zelfvertrouwen. 

Vandaag in de podcast hebben we het over “Hoe leer je zelfzeker spreken”. De afleveringen worden intuïtief opgenomen en er zit om die reden geen consistentie in, wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen? Dan abonneer je je via Spotify, Apple Podcast, Google PodcastsOok via het Youtube kanaal kan je de video’s van de plantrekkers volgen. 

Met de code “KIM” heb je maar liefst 20% korting voor de cursus OutLoud. Deze lanceert slechts 1 à 2x per jaar en kan je hier vinden:

Zelfzeker spreken

Omdat ik niets liever doe dan mijn positieve ervaringen met jullie delen, nodigde ik haar uit voor deze podcast. Daarin legt ze uit hoe je – met de juiste begeleiding – een expert in Public Speaking wordt. Sit back & listen, zou ik zeggen. Of lees hier het antwoord op de belangrijkste vragen die ik haar heb gesteld. Meer weten? De tijdsaanduiding brengt je precies waar je moet zijn in Elizabeths boeiende betoog. 

goed spreken plantrekkers elizabeth van den bergh kim de graeve speakercoach vrijheid ondernemen public vrijheid

2:25 Hoe ben je op het idee gekomen om Public Speaking Coach te worden?


“Ik ben altijd al een ‘babbelkous’ geweest. Na mijn studie politieke wetenschappen heb ik verschillende jobs gehad, steeds met communicatie in de hoofdrol. Mijn laatste vaste job was head of PR & Events bij een communicatiebedrijf. Gaandeweg merkte ik dat ik ook heel graag mensen hielp groeien. Toen is eigenlijk de kiem voor mijn coachingactiviteiten ontstaan.”

“Toen ik klaar was voor een nieuwe uitdaging, heb ik de sprong als zelfstandige gewaagd. Eerst deed ik vooral projecten die in de lijn lagen van wat ik gewoon was om te doen. Maar steeds vaker vroegen mensen me om hen presentatietechnieken te leren. Daaruit is ook mijn workshop ‘Powerful Speaking for Women’ ontstaan. En zo ben ik uiteindelijk Public Speaking Coach geworden.”

4:40 Waarom richtte je je bij die workshop specifiek tot vrouwen?

“Vrouwen hebben nu eenmaal minder vaak de ambitie om op een podium te staan. Als feministe vind ik het belangrijk dat vrouwen alle kansen krijgen. Ze kampen ook vaker met twijfels, bijvoorbeeld als ze promotie willen vragen. Ik heb ook zelf gemerkt dat het moeilijk is om als vrouw je ‘volumeknop’ goed af te stellen. Of je komt te bazig over of te braaf. Toen ik als Public Speaking Coach begon, heb ik mezelf als doel gesteld om vrouwelijke ondernemers te leren hoe ze er kunnen staan. Dat is ook nodig om je business te laten groeien.”

8:10 Zelf vond ik het interessant om tijdens de coaching te ontdekken wat beter kon en waar ik op moest letten. Tegelijk heb ik gemerkt dat dat niet allemaal vanzelf gaat.

“Zelfverzekerder leren overkomen is een proces. Zelfs al ben je al vrij goed bezig, op een bepaald moment kom je toch aan een plafond. Dan ben ik er om je naar de ‘next level’ te tillen. Zoals je zelf al aanhaalde, heeft veel ook te maken met zelfbewustzijn. Je moet eerst weten waar je precies vastloopt, voordat je vastgeroeste patronen kunt doorbreken. Besef wel dat het in het begin onnatuurlijk kan aanvoelen als je zaken anders gaat doen dan je gewoon bent. Dan is het vaak een kwestie van ‘fake it till you make it’.”

10:35 ‘Fake it till you make it’, dat klinkt misschien niet zo positief…

“Als je vastgeroest zit in oude gewoontes, moet je soms wat overdrijven om dan uiteindelijk ergens in het midden te belanden. Kinderen spelen ook op een overdreven manier rolletjes na om nieuwe zaken aan te leren. Als volwassenen zijn we dat wat verleerd. Maar geloof me: als je dat even volhoudt, dan zal je aan het einde van de rit merken dat je een betere versie van jezelf bent geworden.”

12:05 Het is best confronterend om naar jezelf te kijken om te zien hoe het beter kan.

“Velen zien zichzelf inderdaad niet graag spreken. Toch raad ik aan om dat wel te doen. Hoe meer je  jezelf bekijkt, hoe minder je daar problemen mee zal mee hebben en hoe meer je jezelf zal accepteren. Daardoor durf je ook meer jezelf te zijn. Besef ook dat je jezelf altijd kritischer ziet dan anderen. Het is ook helemaal niet erg als het allemaal niet perfect is. Integendeel, dat komt ‘echter’ over bij je publiek.”

16.45 Wat zijn nu de grootste misverstanden rond Public Speaking? 

“Enerzijds denken mensen te vaak dat Public Speaking moeilijk is. Velen denken ook dat ‘ze het nooit gaan kunnen’ terwijl ze met een paar tips of inzichten al grote stappen kunnen zetten. Zorgen dat alles inhoudelijk goed zit, werken aan je zelfvertrouwen, leren omgaan met je zenuwen en connectie maken met je publiek, daarmee raak je al heel ver. ‘Confidence, content en connection’, dat zijn eigenlijk de drie pijlers waarop Public Speaking berust.”

“Anderzijds nemen mensen Public Speaking soms te licht op. Omdat ze vlotte praters zijn, denken ze dat spreken voor een publiek ook wel zal lukken. Vaak klappen die mensen toe op het moment dat het menens wordt. Voor publiek spreken vraagt toch enige voorbereiding en oefening, zeker als je het niet gewoon bent om dat te doen.”

19:40 Er zijn ook mensen die een panische angst hebben om voor een publiek te spreken. Kunnen ook zij leren om zelfverzekerd voor de dag te komen?

“Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die angst kan leren overwinnen. Het is trouwens perfect normaal dat je zenuwachtig bent als je voor een publiek spreekt. Maar de een kan die stress al beter verbergen dan de andere. Om je angst te overwinnen, helpt het al om te weten dat anderen dat ook best spannend vinden. Vecht vooral niet tegen je angsten, want dan kan je in een negatieve spiraal terechtkomen. Beter is om de adrenaline die vrijkomt op een positieve manier te gebruiken, bijvoorbeeld via lichaamstaal. Een goede spreker is immers een levendige spreker. Het is vooral belangrijk dat je de stress die je inwendig voelt kunt kanaliseren.”

24:00 Heb je nog trucjes om stress te kanaliseren?

“Focussen op je ademhaling helpt heel vaak. Ik adviseer altijd om eens heel goed in en uit te ademen voor je van wal steekt. Heb je tijdens je presentatie een paniekmomentje, neem dan even een adempauze. Velen hebben schrik van stiltes, terwijl dat nergens voor nodig is. Een korte adempauze kan zelfs helpen om terug de aandacht van je publiek te krijgen.”

26:30 Welke struikelblokken kom je nog geregeld tegen in de praktijk?

“Ik merk dat mensen vooral zichzelf in de weg zitten. Ze vragen zich af of wat ze vertellen wel interessant genoeg is. Of ze hebben schrik om negatieve kritiek te krijgen. Dan saboteer je in feite jezelf. Beter is om je de vraag te stellen hoe je je publiek zo goed mogelijk kunt helpen met je boodschap. Zo richt je je op het positieve in plaats van op het negatieve. In de meeste gevallen komen de mensen volledig uit vrije wil naar jou luisteren, dan gaan ze je echt niet voor hun plezier de grond inboren.”

28:22 Heb je ook tips voor wanneer je toch kritiek krijgt tijdens je uiteenzetting? 

“Als er al kritiek is, dan komt die vaak van wat ik ‘de denkers’ noem. Dat zijn de mensen die van nature graag kritische vragen stellen. Neem dat dus zeker niet op als een vijandelijke reactie. Vaak zijn dat trouwens dezelfde mensen die achteraf komen vertellen hoe boeiend ze je presentatie vonden. Krijg je een kritische vraag of opmerking, vraag je dan af welke behoefte daar achter schuilt. Zo zal je een beter antwoord kunnen formuleren. Besef dat je uit kritiek ook veel interessante informatie kunt halen. Misschien kreeg hij of zij tijdens de presentatie of workshop niet meteen de antwoorden op zijn of haar vragen. Dan kan het interessant zijn om de volgende keer duidelijk op voorhand aan te geven wat je gaat vertellen. Vind je het vervelend dat luisteraars je onderbreken met hun vragen, vraag dan de volgende keer om die op te sparen tot het einde. Zo kun je steeds meer finetunen.”

32:15 Worstel je eigenlijk zelf nog met bepaalde zaken als het op Public Speaking aankomt?

“Uiteraard. Ik ben de coach, dus iedereen verwacht van mij de perfectie. Ik leg de lat voor mezelf ook hoog en vind het dan ook heel belangrijk om mezelf goed te voorbereiden. Voor mij is het dus ook nog steeds spannend.”

“Daarnaast vind ik het belangrijk om zelf te blijven groeien. Als je continu nieuwe dingen doet, is het logisch dat er af en toe onzekerheden de kop opsteken. Op zulke momenten ben ik ook niet te beroerd om mezelf te laten coachen. Maar als je dan weer die volgende horde hebt overwonnen, dan haal je daar veel voldoening uit. Dan ben ik best trots op mezelf. Dat is ook heel belangrijk, jezelf af en toe eens een schouderklopje geven.”

goed spreken viv groskopf Elizabeth van den bergh kim de graeve de plantrekkers podcast online workshop passief inkomen en geld meer omzet meer vrijheid ondernemen

38:50 Wat is voor jou nu de perfecte presentatie?

“Dat is een presentatie waar de ‘why do I care’ en ‘why should you care’ vanaf spat. Met andere woorden, je moet met passie over je onderwerp spreken en die passie ook naar je publiek kunnen overbrengen. Een goede presentatie is ook ‘perfectly imperfect’. Het best scoren presentaties die heel natuurlijk overkomen. Af en toe eens ‘euh’ zeggen is dus helemaal niet erg.”

“Ik hou ook van mensen die op een conversationele manier praten. Zoek verbinding met je publiek en doe daar iets mee. Probeer ook niet al te veel informatie in één keer te delen. Zorg ervoor dat je publiek alle informatie kan verwerken.”

42:40 Je geeft vooral one-to-one coaching. Daarnaast heb je ook je eerste online programma gelanceerd onder de naam OutLoud. Wat mogen we daar precies van verwachten?


“In OutLoud bundel ik al mijn inzichten en tips van de voorbije jaren, exclusief voor ondernemende vrouwen. Het is een complete methode om vol zelfvertrouwen te leren spreken, of dat nu online of offline is. De bedoeling is om met het programma dé referentie te worden op het vlak van Public Speaking voor mijn doelpubliek in Vlaanderen en Nederland. Tijdens het programma werk ik bijvoorbeeld met video-opdrachten die over vijf weken gespreid worden. Verder is aan het programma een community verbonden.”

43:30 Kun je als uitsmijter nog een laatste goede raad mee geven?

“Weet dat alles mogelijk is, maar niets vanzelf gaat. Als je iets echt graag wil, dan moet je daaraan werken. En dat oefening kunst baart. Dat is niet anders voor Public Speaking.”

meer vrijheid in je leven welke vragen ondernemen kim de graeve passief inkomen teveel werk

Ben jij ook een ondernemer die met zelfvertrouwen voor je publiek wil spreken? Dan heb ik schitterend nieuws voor je. Van Elizabeth mag ik je maar liefst 20% korting geven op de cursus OutLoud met de kortingscode “KIM” om aan een vriendenprijs te leren spreken met impact.  

Meer podcastafleveringen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven